Президентът на БФСки: Щастлив съм, че сбъднахме мечтата на Радослав Янков

 

„Изключително щастлив, че сбъднахме мечтата на единственият българин носител на Световната купа на ФИС – Радослав Янков,  а именно в Пампорово да проведем за първи път стартове за Световната купа по сноуборд, заяви в словото си по време на пресконференцията в Пампорово президентът на БФСки Цеко Минев.

Да уважат Янков за Световната купа в Пампорово дойдоха близо 100 състезатели от цял свят, сред които актуалните олимпийски и световни шампиони. Състезанията от Световната купа в Пампорово ще могат да бъдат наблюдавани от цяла България благодарение на Нова телевизия, а чрез Инфронт и Евроспорт ще стигнат и до милиони по целия свят.

„Да си домакин на стартове за Световната купа не е лесно, каза още Цеко Минев. – Българската федерация по ски реализира такова събитие в сноуборда вече за четвърти път. Опитният екип, който имаме и подкрепата от домакините от Пампорово ме кара да бъда уверен, че ще покажем отново на света, че България може да организира стартове за Световната купа по световните стандарти.

 

Фактът, че всеки път когато подадем заявка към ФИС за домакинство на Световна купа по сноуборд тя веднага бива одобряване, означава, че си вършим работата перфектно и че всички искат да се състезават в България“, допълни той. Според Минев благодарение на телевизиите стотици милиони по цял свят ще наблюдават красотите на Пампорово и Родопите.

„Стигнали сме много далеч като развитие на спорта, но в инфраструктурата изоставаме. Имаме природните дадености, но само че някой ни пречи и всеки се оправдава и не знае защо. А това е поминък, това е хляб за всички планински региони на България. Австрия е пример и там тези региони са сред най-богатите в държавата. Тук хората ще получават много повече доходи, ако се направи тази инфраструктура и това е доказано. С тези условия ние имаме носител на голям кристален глобус на ФИС, имаме Влади Зографски, Алберт Попов… Трябва държавата, политиците да си припомнят какво може да даде икономически тласък на тези региони. Не трябва много, просто е нужно съгласие и всичко може бързо да се случи, каза още Минев. – Да си припомним какво направи Радо на Световната купа в Банско през 2017 г и му пожелавам сега да стане същото“, завърши президентът на БФСки.

 

Мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова бе категорична, че в момента курортът ликува заради това домакинство.

„Тук имаме събитие от световен мащаб. Прекрасно е, че този сезон България има две домакинства на стартове за Световната купа. Имаме идеи за развитието на курорта, защото това е важно за икономиката, за развитието на туризма и местните общини, но се налага да водим битки с местните кооперации, допълни още Бориславова.  

 

Носителят на Световната купа за 2016 година Радослав Янков благодари на федерацията за това, че е получила доверието на ФИС да организира състезание от най-високия ранг в Пампорово. „Една моя мечта се сбъдна да бъде тук световния елит на сноуборда. Чувствам се добре. Надявам се да направя най-доброто, на което съм способен. Сигурен съм, че пистата е на повече от световно ниво. Това е нова писта за всички. Надявам се да станат две хубави състезания, каза още Янков.

Директорът на стартовете в Пампорово Виктор Гичев увери, че трасето е готово на 100 % за състезанията. „Трасьор за първия ден е Георги Атанасов, който е треньорът на Радо Янков. Надявам се тези денонощия вложени в това трасе да се отблагодарят и да чуем химна. Надявам се и другите наши представители, които миналата година направиха фурор на младежкото световно да се представят успешно. Пожелавам на Радо да кара поде до 40-годишна възраст и да спечели злато и на олимпиада. Идната седмица тук ще организираме и два старта за европейска купа, което е доказателство за професионализма на БФ ски и на партньорите от Пампорово, завърши Гичев.

 

Според Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки всяка световна купа е голямо предизвикателство за екипа и много често детайлите не се виждат. „Повече от 1000 души участваха в организацията. Това е огромен екип, който седи зад подобно събитие. Тази година федерацията чества 100-годишнина и това е знаменателен юбилей. Всички трябва да се гордеем, защото сме една от първите 8 държави, създали Световната федерация през 1924 г., участваме на зимни олимпиади от 1936 година. Стотици са прославилите България, а страната ни е авторитетен домакин и уважаван член на Международната федерация. Призовавам всички родопчани и останалите българи да дойдат и да се забавляват, като подкрепят нашите представители – Радо Янков и световните ни младежки шампиони. Да напълним Студенец с хиляди усмихнати деца, които ще докажат“, призова Бобев.

 

Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков благодари на федерацията по ски за това домакинство. „Благодаря и на г-жа Бориславова, че ни предостави възможността да развием курорта до това ниво. Страхотен екип подготви всичко тук, пистата е на световно ниво. Учим се и това е голям подарък за нас и за региона. Заслужили сме го. Очакваме и сняг утре, ще бъде истинско предизвикателство за екипа по поддръжка на пистата. Това са много сериозни състезания, държавата ни помага колкото може, но не е в състояние да покрие целия разход. Нуждаем се от законодателни промени, които да подпомогнат ски-спорта, туризма и икономическото развитие в България. Пожелаем успех, благодаря за съдействието от името на „Пампорово“ АД и пожелавам на Радо Янков да чуем химна тук при нас, завърши Беляков.

 

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, заяви, че за него това състезание носи удоволствие, защото знае каква е стойността на тази Световна купа. „Благодаря на Радо Янков и на федерацията, както и на ръководството и екипа на Пампорово. Всяка година този курорт се надгражда. Пожелавам успех на Радо, толкова много го обичаме, това е състезание, на което досега не сме били домакини. Организирали сме безплатен транспорт от Чепеларе до Пампорово, за да може всеки който желае да се наслади на състезанието, допълни Хаджиев.

 

„Пампорово е курортът който свързва нашите две общини и в последните години се развива видимо и спечели това признание, заяви в изказването си Николай Мелемов, кмет на Смолян. „Убеден съм че това няма да е последното голямо състезание тук. Подкрепяме ръководството на курорта, родопчани са гостоприемни и всички ще се убедят в това. Създадена е организация, за да може повече хора да гледат състезанията в събота и неделя и да подкрепят нашите, допълни още Мелемов.

 

Областният управител на Смолян Захари Сиракова бе категоричен, че Пампорово е чест да бъде домакин на Световната купа по сноуборд и елитът на сноуборда да дойде тук. „Пожелавам успех на всички състезатели, безпроблемна работа на организаторите и да се заредим с положителни емоции. Горди сме, че сме част от това грандиозно състезание, завърши Сираков.

Тази вечер от 18,00 ч е официалното откриване на Световната купа, а веднага след това е и тегленето на жребия за първия състезателен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MAISON REFAN

Revolut – бонус при регистрация

Grand Hotel Therme

KODIFE